Menu
1e Bewonersavond 2016

1e Bewonersavond 2016

Op woensdag 3 februari heeft de Westermoskee Ayasofya een bewonersavond gehouden ter informering van de bewoners over o.a de bouwwerkzaamheden en activiteiten van de moskee. Het was goed om te zien dat de progressies rondom de moskee breed gedragen wordt door de bewoners.

De avond begon met een presentatie van Bahattin Aydin (Hoofd externe betrekkingen) over de activiteiten van de moskee.  De voorzitterr, tevens hoofd bouwcommissie, Muhittin Aydin nam vervolgens het woord en deed zijn verhaal over de bouwwerkzaamheden. Als derde en laatste spreker gaf mevrouw Katirci, vice voorzitter Westermoskee vrouwen, informatie over het bestuur van de vrouwen en hun toekomstige plannen. Ten slotte werden de gasten in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen aan het bestuur. De leuke sfeer tijdens de vragenronde was een van de vele positieve kenmerken van de avond. Wij danken de bewoners voor hun deelname aan deze avond.

Hieronder een korte samenvatting van de besproken thema’s tijdens de bewonersavond:

Georganiseerde activiteiten

Het houden van rondleidingen en bezoeken in de moskee gaan op dit moment moeilijk i.v.m bouwwerkzaamheden.

Het bestuur organiseert regelmatig ontbijten en diners met kooplieden en leden.

De Westermoskee heeft officieel de ANBI status. Dit betekent dat donateurs hun donaties en giften aan de moskee, onder voorwaarden, als kosten kunnen verrekenen in hun administratie.

De moskee houdt regelmatig geldinzamelingacties.  Hierbij kunnen we denken aan een stand tijdens Koningsdag en Cultifest. Ook verschillende moskeeën worden bezocht om geld in te zamelen. Zowel in Nederland als in het buitenland.

Aankomende activiteiten

Eind maart wilt het bestuur de moskee in gebruik nemen voor het kunnen verrichten van het gebed. Dit is niet de officiële opening.

De Westermoskee doet mee met het programma van 24H west op 12 maart. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om op die dag de moskee te bezichtigen.

In April zal er een Braderie gehouden worden op het Piri Reisplein. Iedereen is van harte welkom.

Er zal een open dag georganiseerd worden voor buurtbewoners.

Algemene informatie

Er is nog niets concreets over het oproep tot gebed. Dit gaat namelijk in overleg met de gemeente, onze leden en achterban. Medio april is er een ledenvergadering. Hier zullen we met de leden overleggen over hoe we hiermee verder gaan. Intussen zullen ook er gesprekken met de gemeente plaatsvinden.

Wij stimuleren de moskeegangers om met het openbaar vervoer of met de fiets naar de moskee te komen. Het is overduidelijk dat er in de buurt beperkte parkeermogelijkheden aanwezig zijn. Bij elke gelegenheid geven wij dan ook aan om niet met de auto te komen. De rest is aan de gemeente en handhaving.

De moskee zal in ieder geval open zijn tussen ongeveer een uur voor zonsopgang en twee uur na zonsondergang. Dan vindt respectievelijk het eerste en laatste gebed van de dag plaats. De tijden verschillen gedurende het jaar. In de zomer zal het tijdsbestek groter zijn dan in de winter.

Betalen via Ideal en online machtiging is mogelijk op de website.

Er wordt gekeken naar de mogelijkheden voor de buitenverlichting van de moskee. De eventuele spots zullen geen last zijn voor de buurtbewoners, die komen aan de kanaalzijde.

De beoogde ingebruikname van de moskee is op 18 maart. Dit is geen officiële opening.

De Westermoskee vrouwen zullen regelmatig lezingen organiseren.  Dit worden voornamelijk theologische lezingen. De lezingen zijn toegankelijk voor iedereen.

De samenwerking tussen het bestuur en de bewoners blijft bestaan. Het zijn onze gezamenlijke zorgen en die moeten we gezamenlijk oplossen. De Westermoskee neemt immers deel aan de vergaderingen van de VvE beheergroep.

Op dit moment is er geen toestemming voor bruiloften in de moskee.

Over de inrichting van de moskee zijn er gesprekken geweest met een aantal architecten. In Nederland worden moskeeen vierkantig gebouwd, maar deze is meer Ottomaans. De voorstellen van de architecten willen we met onze bestuursleden afwegen en een keuze maken.

Vragen?

Als u nog eventuele andere vragen heeft die niet besproken zijn kunt u die mailen naar info@westermoskee.nl.

Met vriendelijke groeten,
Externe betrekkingen Westermoskee Ayasofya

Album Not found

 

Deel op...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone